Sosyal Altyapı Nedir?

Yorumlar · 712 Görüntüler

Sosyal altyapı kültürel olarak sağlıklı bir çevre meydana getirmek amacıyla yapılması gereken eğitim, sağlık, kültürel ve yönetsel yapılar ile park,

çocuk bahçeleri gibi yeşil alanların oluşturulmasıyla meydana gelen altyapı türü olarak tanımlanmaktadır.

Kentsel veya kırsal her türlü yerleşim yerinde oturan nüfusun sosyal ihtiyaçlarını karşılayan kamu yapılarını ve alanlarını sosyal altyapı başlığı altında sayabiliriz. Sosyal altyapının örnekleri olarak okullar, üniversiteler, hastaneler, hapishaneler ve toplu konutlar, yeşil ve açık alanlar bulunuyor.

Sosyal altyapı, şehirleşmede ve toplu yaşamda genel altyapının bir dalını oluşturur. Altyapı, daha çok teknik hizmetleri içerirken, sosyal altyapı toplumun rahat ve huzurlu bir yaşam sürmesi için planlanır. Şehirlerin gelişmişlik seviyesi ve insanların yaşam standartları, sosyal altyapı imkanlarının durumuyla doğru orantılıdır.

Sosyal Donatı Alanları Nelerdir?

  • Eğitim Tesisleri Alanı; İmar planlarında bu amaçlara ayrılmış alanlardır. Bu alanlarda ilköğretim, orta öğretim, mesleki ve teknik öğretim tesisleri ile yükseköğretim tesisleri yapılabilir.
  • Sağlık Tesisleri Alanı: İmar planlarında bu amaçlara ayrılmış alanlardır. Bu alanlarda hastane, sağlık ocağı, doğum evi, dispanser, poliklinik, kaplıca, rehabilitasyon merkezleri vb. işlevlerle hizmet verecek tesisler yapılabilir. Bu tesisler, hiçbir şekilde başka kullanım amaçlı yerlerde/parsellerde yapılamaz.
  • Sosyal ve Kültürel Tesisler Alanı: İmar planlarında sosyal ve kültürel hizmet tesislerine ayrılan alanlardır. Bu alanlarda kültürel hizmet binaları, yurtlar, çocuk yuvaları, yaşlılar bakım evi, halk eğitim merkezleri, kütüphane sinema, tiyatro, konser salonları vb. tesisler yapılabilir.
  • Dini Tesisler Alanı: İmar planlarında dini tesis amaçlı ayrılmış alanlardır. Cami, mescit, vb. ibadet tesisleri yapılabilir.
  • Spor Tesisleri Alanı: Spor ihtiyaçlarının (futbol, basketbol, voleybol, tenis, yüzme, atletizm, buz pateni vb. faaliyetlerin yapılabildiği açık ve kapalı tesisler) karşılandığı alanlardır. Kentsel ve Bölgesel Büyük Spor Alanları ile Kapalı ve Açık Semt Spor Alanları bu kapsamdadır. Bu alanlarda gerekli spor ve oyun alanları ile birlikte sportif eğitim ve dinlenme tesisleri de yapılabilir. Yapılaşma koşulları imar planları ile belirlenir.
Yorumlar
İlan Sitesi